Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821



Η 25η Μαρτίου είναι μία μεγάλη Εθνική Επέτειος. Είναι η επέτειος της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του έτους 1821. Κάθε χρόνο από τότε τιμούμε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για το όραμα, την ελεύθερη Ελλάδα. Τους ανθρώπους που έγραψαν την Ιστορία, που προκάλεσαν το θαύμα. "Λαός που ξεχνά την ιστορία του, δεν έχει μέλλον", λέει ο λαός μας. Και έχει δίκιο.
Γι’ αυτό θα αναφέρουμε τα
βασικότερα στοιχεία της Ελληνικής Επανάστασης, της Επανάστασης που επηρέασε όλη την ανθρώπινη ιστορία και κυρίως, την βαλκανική, που κατέδειξε τη δύναμη της θέλησης για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Από τις 29 Μαΐου 1453, όταν έγινε η άλωση της Πόλης και για 4 αιώνες, οι Έλληνες ζούσαν κάτω υπό τουρκική κατοχή. Σκλαβιά, εξευτελισμοί, βασανισμοί και εγκλήματα ήταν το γνώριμο σκηνικό για τους Έλληνες και για όλους τους χριστιανούς που ζούσαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Ο τελευταίος μουσουλμάνος ήταν σε υψηλότερη θέση από τον πρώτο Χριστιανό. Η κατάσταση αυτή οδήγησε πολλούς Έλληνες στα βουνά, όπου οργανώθηκαν κατά κάποιο τρόπο και προσπάθησαν πολλές φορές, πριν από τη Μεγάλη Επανάσταση, να διώξουν τους Τούρκους από ορισμένες περιοχές.
Έτσι υπήρξαν πολλές επαναστάσεις, οι οποίες, όμως, δεν είχαν αίσιο τέλος, είτε επειδή ήταν μικρής κλίμακας, είτε επειδή δεν ήταν καλά οργανωμένες. Πάντα όμως, ο Έλληνας αποζητούσε την ελευθερία του. Οι βασικότεροι λόγοι που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα αυτή των Ελλήνων για λευτεριά, ήταν η Εκκλησία και οι απόδημοι Έλληνες.

Η Εκκλησία η οποία, εκμεταλλευόμενη κάποιες συνθήκες που της έδιναν κάποια ελευθερία κινήσεων, προσπαθούσε να διδάσκει τους Έλληνες τη γλώσσα και τις παραδόσεις. Βασικότατοι παράγοντες για την εθνική ταυτότητα και τη συνέχιση της ιστορίας. 

Οι απόδημοι, έχοντας ελευθερία, προσπαθούσαν πάντα να στηρίξουν τους Έλληνες στην σκλαβωμένη Ελλάδα, οικονομικά και ηθικά. Οι τελευταίοι, επηρεασμένοι από γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη, όπως η Γαλλική επανάσταση του 1789, οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι, και άλλα που έγιναν μακρυά από την Ευρώπη (Αμερικανική επανάσταση του 1776), ανήκαν στο πιο ενημερωμένο και προοδευτικό κομμάτι του ελληνισμού. Αυτοί οι Έλληνες, οι απόδημοι, ίδρυσαν δύο εταιρείες που σκοπό είχαν την παλιγγενεσία του Έθνους. Η πρώτη ήταν η Φιλόμουσος Εταιρεία. Ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1814.

Ήταν νόμιμη με πολλούς επιφανείς (Καποδίστριας, Κοραής) και οικονομικά δυνατούς Έλληνες απόδημους. Σκοπός της ήταν η πνευματική ανύψωση των Ελλήνων και η συγκέντρωση πόρων για την δημιουργία σχολείων και αν κάποτε οι συνθήκες το ευνοούσαν θα υποστήριζε η εταιρεία μία ενδεχόμενη επανάσταση. Η Φιλόμουσος Εταιρεία, πάντως, πίστευε στη "διάβρωση" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκ των έσω, δηλαδή με την προώθηση Ελλήνων σε βασικές και καίριες θέσεις.

Η δεύτερη εταιρεία ιδρύθηκε, επίσης το 1814, στην Οδησσό της Ρωσίας. Ονομάστηκε Φιλική Εταιρεία και ιδρύθηκε από τρεις εμπόρους: τον Αθανασίου Τσακάλωφ, τον Nικόλαο Σκουφά και τον Εμμανουήλ Ξάνθου. Ήταν παράνομη και μυστική και θεωρούσε ότι το γένος είναι έτοιμο για επανάσταση. Σκοπός της ήταν να οργανώσει από όλες τις πλευρές μία επανάσταση επιτυχημένη που θα έδινε την ανεξαρτησία του γένους και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους ή, στη χειρότερη περίπτωση, μία αυτονομία μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε από φλογερούς πατριώτες, από ριζοσπάστες της αστικής τάξης και αργότερα προστέθηκαν στις τάξεις της διάφοροι έμποροι, φοιτητές και επιχειρηματίες. Αργότερα η "έδρα" της Φιλικής Εταιρείας μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη όπου εκεί κερδίζει νέα μέλη όπως στρατιωτικά ισχυρά άτομα (κλέφτες και αρματωλούς), ιεράρχες αλλά και πλήθος απλού κόσμου.

Η Κωνσταντινούπολη στο μεταξύ είχε "πνευματική ευρωστία" αφού η προσπάθεια για δημιουργία πυρήνων μεταβυζαντινής πνευματικής ηγεσίας είχαν αποδώσει καρπούς. Την πνευματική αυτή ηγεσία αποτέλεσαν οι λόγιοι που συνέρρευσαν από τα πέρατα του Ελληνισμού ρασοφόροι και κοσμικοί. O Ματθαίος Παρανίκας γράφει: "Kατά τάς παραμονάς του Mεγάλου Aγώνος η Kων/πολις έβριθεν ανδρών πολυμαθών". Περιηγητής αναφέρει ότι παρακολούθησε παράσταση με τους "Πέρσες" του Αισχύλου σε φαναριώτικη οικία. Όλα ήταν έτοιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας η Επανάσταση έπρεπε να γίνει τις πρώτες 50 ημέρες του 1821, όταν και θα έφθανε ο Υψηλάντης στον Μοριά για να τεθεί υπό την αρχηγία του.

Ακολουθούν εν συντομία οι βασικότερες ημερομηνίες-σταθμοί ως την Επανάσταση:

6 Ιανουαρίου 1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που βρισκόταν στην Ζάκυνθο περνά στο Μοριά μετά από ειδοποίηση της Φιλικής Εταιρείας.

26 Ιανουαρίου 1821: Πραγματοποιείται στη Βοστίτσα η λεγόμενη σύναξη των προεστών. Οι μετέχοντες σε αυτή (μεταξύ αυτών και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός) δηλώνουν έτοιμοι για εξέγερση.

22 Φεβρουαρίου 1821: Η πρώτη πολεμική πράξη. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον ποταμό Προύθο στη Μολδαβία και μπαίνει στο Ιάσιο.

24 Δεκεμβρίου 1820: Εκστρατεύει από την Τριπολιτσά εναντίον του Αλή πασά στα Ιωάννινα, ο Χουρσίτ πασάς του Μοριά και μειώνονται σημαντικά οι αξιόμαχες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

24 Φεβρουαρίου 1821: Η ιστορική προκήρυξη του Υψηλάντη που καλεί τους Έλληνες στα όπλα "Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος"

1 Μαρτίου 1821: Αρχίζει η πορεία προς την Βλαχία. Τα στρατεύματα του Υψηλάντη ενώθηκαν με τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου. Ο ιερός Λόχος των 500 σπουδαστών συμπλήρωνε τη στρατιωτική δύναμη του Υψηλάντη η οποία ανέρχεται τώρα στους 7000 στρατιώτες μεταξύ των οποίων πολλοί ήταν Βούλγαροι, Αρβανίτες, Σέρβοι).

11 Μαρτίου 1821: Φτάνει με καράβι στην Χαλκιδική ο Φιλικός Εμμανουήλ Παππάς με εντολή να οργανώσει την επανάσταση. Στις δυνάμεις του στρατολογούνται μοναχοί του Αγίου Όρους.

14 Μαρτίου 1821: Στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου στη Ζάχολη, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλiκής Εταιρείας και μαζί με Ζαχολίτες οπλαρχηγούς εκδιώχνει τις τούρκικες οικογένειες από την περιοχή.

20 Μαρτίου 1821: Ο Σολιώτης με τους Πετμεζαίους χτύπησαν τους Οθωμανούς στους τρεις πύργους των Καλαβρύτων.

21 Μαρτίου 1821: Ξεσηκώνεται η Πάτρα από τους φιλικούς Καρατζά Βαγγέλη Λειβαδά και Ν. Γερακάρη και η Μάνη με τους Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά και Κεφάλα.

23 Μαρτίου 1821: Η πρώτη πολεμική επιτυχία με την είσοδο των Ελλήνων Επαναστατών στην Καλαμάτα.

24 Μαρτίου 1821: Στα περίχωρα της Καλαμάτας συγκεντρώνονται 5.000 Έλληνες για να πάρουν την ευλογία της Εκκλησίας. Την ίδια μέρα ξεσηκώνεται η Φωκίδα.

25 Μαρτίου 1821: Στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας κοντά στα Καλάβρυτα, ή κατά άλλους στη Πάτρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί το λάβαρο της επανάστασης και αυτό θεωρείται η έναρξη της επανάστασης.

27 Μαρτίου 1821: Στην μονή Οσίου Λουκά στη Λιβαδειά κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη της επανάστασης. Παρόντες ήταν οι Αθανάσιος Διάκος και Βασίλης Μπούσγος. Οι επιτυχίες των Ελλήνων Επαναστατών φάνηκαν από την αρχή: οι πόλεις έπεφταν στα χέρια τους, με πρώτη την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου.

Η αρχή είχε γίνει. Οι Έλληνες, μετά από τόσους αιώνες, επαναστάτησαν για να αποκτήσουν και πάλι τα πατρώα εδάφη τους, την λευτεριά τους. Επαναστάτησαν κόντρα στην Οθωμανική αυτοκρατορία, μία τεράστια δύναμη της εποχής εκείνης, ένας γίγαντας ακατανίκητος, την οποία φοβόντουσαν όλοι οι Ευρωπαίοι. Αποφάσισαν ότι η ιστορία δεν έπρεπε να σταματήσει εκεί και ξεκίνησαν να την γράψουν μόνοι τους. Και το έκαναν. Γράψανε ιστορία και εμείς οφείλουμε να τους τιμούμε γι’ αυτό, για την ελευθερία Ακολούθησαν: Αίγιο (23 Μαρτίου), Καλάβρυτα (26 Μαρτίου), Άργος, Καρύταινα, Μεθώνη, Νεόκαστρο, Φανάρι, Γαστούνη, Ναύπλιο στην Πελοπόννησο και Σάλωνα (Πανουργιάς, 27 Μαρτίου), Γαλαξίδι (Γκούρας, 28 Μαρτίου), Λιδωρίκι (Σκαλτζάς, 28 Μαρτίου), Μαλανδρίνο (Σκαλτζάς, 30 Μαρτίου), Λιβαδειά (Διάκος, 31 Μαρτίου), Θήβα (Μπούσγος, 3 Απριλίου), Αταλάντη στη Στερεά Ελλάδα.
που κέρδισαν για να μας την κληρονομήσουν.

Η 25η Μαρτίου είναι η Εθνική Επέτειος, είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι η Ελλάδα.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TA: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 http://akrasakis.blogspot.com/2011/03/25_7942.html#ixzz3VN3A93ZQ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...