Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ...




Τα περισσότερα παιδάκια θέλουν να μασκαρεύονται και να ντύνονται ήρωες! Υπάρχουν όμως και παιδάκια που φοβούνται. Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας εξηγεί γιατί κάνει καλό στα παιδιά να μασκαρεύονται, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε σαν γονείς!
Από τα 3 χρόνια του παιδιού και έπειτα αναπτύσσεται η αφηρημένη σκέψη και η φαντασία. Το παιδί αρχίζει να παίζει συμβολικά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων, να υποδύεται δηλαδή κάτι που δεν είναι. Γίνεται οδηγός, γίνεται αστυνομικός, γίνεται δασκάλα, γίνεται μαμά, γίνεται μπαμπάς... Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο ευφάνταστο είναι το παιδί, τόσο πιο ευφυές είναι και η καλλιέργεια της φαντασίας οδηγεί σε πολύ απόδοση και επίδοση στο σχολείο αργότερα. Το παιδί έχει ανάγκη να παίζει ρόλους γιατί μέσα από αυτούς, μαθαίνει, ταυτίζεται με τον ρόλο που παίζει και τον σπουδάζει, μαθαίνει δηλαδή τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες. 

ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥ... 
Επίσης το να υποδύεται κάποιον το παιδί λειτουργεί και αποφορτιστικά με την έννοια του ότι μπορεί να κάνει τον ρόλο που φοβάται. Για παράδειγμα αν φοβάται την δασκάλα να γίνει δασκάλα ή αν φοβάται τα
αυτοκίνητα να είναι οδηγός και να ξεπερνάει με αυτόν τον τρόπο τον φόβο του, όπως επίσης για να κερδίζει ιδιότητες τις οποίες θεωρεί ότι δεν έχει και έτσι να ανεβάζει την αυτοεκτίμησή του. Ένα αδύναμο παιδί χαμηλών τόνων μπορεί να υποδυθεί τον Ηρακλή άρα να ταυτιστεί με τον ήρωα και να γίνει έστω και την ώρα που υποδύεται αυτό που δεν μπορεί να γίνει αλλά πολύ θα ήθελε να είναι. 

«ΜΑΜΑ, ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!» 

Η περίοδος της αποκριάς είναι μία κατάλληλη περίοδος για την μεταμφίεση και το παιχνίδι της αλλαγής και του νέου ρόλου για το παιδί μιας και το έθιμο είναι την περίοδο αυτή να μασκαρευόμαστε. Αν και όλο τον χρόνο το παιδί έχει την ανάγκη να μασκαρεύεται και να υποδύεται ρόλους, τώρα μπορεί να το κάνει ελεύθερα και μάλιστα όχι μόνο του το επιτρέπουν αλλά του το προτείνουν και κατά κάποιο τρόπο επιβάλλεται να μασκαρευτεί. Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να ενισχύουμε την διάθεση του παιδιού να ντυθεί μασκαράς και να το βοηθήσουμε να επιλέξει μία μεταμφίεση η οποία θα το βοηθήσει παιδαγωγικά και ψυχαναλυτικά σε όλα αυτά που είπαμε πριν.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ... 
Θα πρέπει να αποφεύγουμε το να επιτρέπουμε στο παιδί να ακολουθεί τις επιταγές των προτάσεων κατανάλωσης γιατί δεν θα πρέπει να του καλλιεργήσουμε την τάση το να γίνεται fashion victim (να υποδουλώνεται στη μόδα), ούτε επίσης να επιμένουν να γίνουν κάτι απλά και μόνο επειδή τους το προτείνει η διαφήμιση. Θα πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να διαλέξει μία στολή που να του ταιριάζει, να το εμπνέει και να το κάνει να νιώσει όμορφα μέσα σε αυτή την φορεσιά. 

Δεν πρέπει να του επιβάλλουμε την δική μας βούληση ντε και καλά και ότι είχαμε εμείς απωθημένο ή ότι εμείς θεωρούμε υπέροχο ή ότι θα κάνει εντύπωση στις άλλες μαμάδες κατά βάση. Θα πρέπει λοιπόν να μην επιμένουμε στο παιδί να πάρει κάποια φορεσιά που θα αρέσει σε εμάς, αλλά μια φορεσιά που αρέσει σε εκείνο. Επίσης να αποφεύγουμε στολές που παραπέμπουν σε ήρωες βίας και μάλιστα με τα κατάλληλα αξεσουάρ, με τα οποία το παιδί μπορεί να τραυματιστεί ή να τραυματίσει. 

ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣΚΑΡΕΥΤΕΙ
Τέλος επειδή κάποια παιδιά φοβούνται να μεταμφιεστούν επειδή δεν μπορούν να διακρίνουν το φανταστικό από το πραγματικό και το προσωρινό από το μόνιμο λόγω ηλικίας. Τα παιδιά αυτά διστάζουν να μασκαρευτούν γιατί φοβούνται μήπως γίνουν αυτό που υποδύονται και δεν έρθουν ποτέ πίσω στην κανονική τους κατάσταση. 


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΦΟΒΑΤΑΙ
Στα παιδιά αυτά θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση, να τα ενθαρρύνουμε, να εκλογικεύσουμε τον φόβο τους εξηγώντας τους ότι αυτό γίνεται για λίγο και για διασκέδαση και δεν αλλάζει σε τίποτα το ίδιο το παιδί παρά μόνο το βοηθά να παίξει. Αν το παιδί εξακολουθεί να αρνείται θα πρέπει να σεβαστούμε την άρνησή του επιτρέποντάς του να κάνει ότι αντέχει. Δηλαδή, να φορέσει απλά ένα καπέλο ή να φορέσει τα ρούχα του ανάποδα ή να μπερδέψει τα ρούχα του ή να διαλέξει το ίδιο πως θα ήθελε να μεταμφιεστεί με τον δικό του τρόπο που θα του είναι αποδεκτός και θα το κάνει να χαίρεται και όχι να φοβάται και να λυπάται. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TA: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: ΑΠΟΚΡΙΕΣ: ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ... http://akrasakis.blogspot.com/2012/02/blog-post_917.html#ixzz4YunEGoVJ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...